lördag

Bekräftelse

"För barn och ungdomar är det viktigt att ha en bästis eller att vara given i en grupp. Att vara populär i en grupp kan vara en drivkraft till att prestera - på både positiva och negativa sätt. Killar umgås klassiskt kring olika intressen och aktiviteter. Relationerna blir en parantes och en naturlig bonus. Tjejer umgås oftare i par och med relationen i fokus och aktiviteten blir en parantes till gemenskapen i relationen. Det gör att man lär sig känna in andras behöv och förhålla sig till dem för att själv få en plats i gänget. Att ha ett sammanhang och en tillhörighet skapar trygghet.
För att säkerställa ett så grundläggande behov är vi beredda att göra det mesta i jakten på bekräftelse. I värsta fall att undertrycka våra känslor och vår vilja och lägga de egna behoven åt sidan.
En del kan göra såväl självskadande, kriminella, elaka som fantastiska, generösa och genomtänkta handlingar för att uppnå tillhörighet och få bekräftelse.
Kärleksspelet kallar jag den period när en person har blivit intresserad av någon annan och vill undersöka om det är ömsesidigt och om intresset kan växa till något större. Kärleksspelet innehåller givande och mottagande av bekräftelse.
I en kärleksrelation finns någon som man vill ge all bekräftelse i världen och samma någon som man vill ha all bekräftelse i världen av. Denna någon tänker och känner precis likadant.
I spelet vid dating och i byggandet av en kärleksrelation är det oftast inte så enkelt att båda parter bara fritt ger allt de känner till den andra parten. Spelet går ut på att behålla bekräftelsejämvikten, att aldrig vara den som ger mest bekräftelse och som hamnar i ett bekräftelseunderläge. Att visa samma intresse för att umgås, att ringa varannan gång, att överanalysera vad den andra säger och tolka personens alla signaler är en del av spelet och av att lära känna den andra människan."

Ur Se mig! Om ssjälvkänsla och jakten på bekräftelse av Emma Pihl

Inga kommentarer: